Et trobes a:
La Nit dels Museus 2022
Obrim l’Espai Mercè Sala la nit del 14 al 15 de maig.
La Nit dels Museus torna a la normalitat amb una llum especial: la teva. Tindrà lloc dissabte, 14 de maig, des de les set del vespre fins a la una de la matinada, a 75 equipaments i espais de vuit municipis de l’àrea metropolitana: Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma. Aquest any s’hi incorporen nou espais expositius: la Porta de Mar i el Temple d’August (MUHBA), el Jardí Botànic del Museu de Ciències Naturals, el Museu de la Xocolata, el del FC Barcelona, l’Opisso, el Palau Robert, el Santa Mònica i la Torre de la Miranda, de Cornellà de Llobregat.
Com en edicions anteriors de La Nit dels Museus, es podran visitar gratuïtament les exposicions temporals i les col·leccions permanents dels centres participants. També es podrà gaudir de diverses activitats programades, com tallers, jocs de pistes i d’escapada, concursos, concerts i espectacles. Informa’t sobre tots els equipaments i les activitats previstes al web de La Nit dels Museus.
L'Espai Mercè Sala ens transporta al 1922: l'exposició Tilling-Stevens
La sala d’exposicions de TMB, situada a l’estació Diagonal (L3-L5), presenta “Tilling-Stevens de 1922: L’autobús més antic de la xarxa de Barcelona”. Aquesta exposició explica com va canviar la mobilitat de Barcelona quan la Compañía General de Autobuses (CGA) va adquirir els Tilling-Stevens TS3A i va posar en marxa quatre línies que van donar inici a la xarxa d’autobusos a la ciutat.
L’exposició forma part de les activitats del Cententari de la Xarxa de Bus, que se celebra durant aquest 2022.
Més informació sobre l’Espai Mercè Sala.
Exposició d’autobusos clàssics de Barcelona 2023
Més de cent anys de transport públic, a l’avinguda Maria Cristina.
Un any més, la Fundació TMB, l’empresa Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA) organitzen una exposició que aplegarà una trentena d’autobusos històrics. Serà el pròxim 3 de juny a l’avinguda Maria Cristina, al costat de la plaça d’Espanya de Barcelona.
Aquesta jornada serà una oportunitat única per veure reunits vehicles que representen més de cent anys del transport públic a Catalunya i gaudir de divertides activitats per a infants i joves.
Entre els autobusos que participaran en l’exposició, hi podreu trobar algunes de les millors peces del patrimoni històric de la Fundació TMB, com ara el Tilling-Stevens, el model d’autobús que va inaugurar la xarxa de Barcelona el 1922; el Dodge 265, de fabricació nord-americana, del 1936; el Chausson 59, del 1955; l’ACLO 410, de dos pisos; l’autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, restaurat amb motiu del 25è aniversari del Barcelona Bus Turístic, i la jardinera MAN NL 202, un exemple original de reconversió d’un cotxe estàndard. Completen la representació el Pegaso 3036, el Pegaso 6420, el Pegaso 5139 i el minibús 4224 (Mercedes-Benz Sprinter).
Enguany, l’ARCA i Sagalés mostraran els seus vehicles més emblemàtics, com ara l’Hispano Suiza del 1909 i el Ford AA del 1929, de Sagalés, o els Pegaso 6035A i 5064 de l’ARCA.
Trobaràs més informació sobre els autobusos clàssics de la Fundació TMB a la secció Fons de vehicles.
Com en edicions anteriors, els vehicles clàssics estaran acompanyats per autobusos amb l’última tecnologia que s’han incorporat recentment a la flota de TMB i que destaquen per les baixes emissions o l’absència total d’emissions contaminants.
Les activitats de la jornada
A més de les visites als autobusos, com ja és habitual, hi haurà un espai dedicat als més menuts en què es portaran a terme diferents tallers relacionats amb el món de l’autobús, amb la participació de TMB Educa, el projecte educatiu de TMB, on es podran posar a prova amb el trencaclosques gegant i gaudir de l’explicació de la història d’aquest mitjà de transport a Barcelona, amb la teatralització de La petita història del bus per als més petits, i del cinebús 100 anys de bus, per a tots els visitants.
Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom. T’hi esperem!
Pintem Murals per la pau a l'estació Diagonal
Aquest maig, l’esperança arriba a la L3.
La Fundació TMB col·labora amb Justícia i Pau en el primer concurs de Murals per la Pau, celebrat del 13 de febrer al 10 d’abril en el marc de la segona edició de la Setmana per la Pau - Arcadi Oliveres. La iniciativa també compta amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i del Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC).
Aquesta col·laboració de Justícia i Pau i la Fundació TMB uneix la voluntat de convertir espais de pas, com són les andanes del metro, en espais d’incidència i sensibilització que transformin mirades.
Les temàtiques de les obres presentades giren al voltant d’arguments com la cultura de pau, l’antiracisme, el feminisme, l’ecologisme, la justícia global, la interculturalitat, l’economia social i solidària o el desarmament. Va ser un requisit indispensable que totes les obres tinguessin com a element vertebrador l’esperança, que és el fil conductor d’aquesta segona edició de la Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres.
Les rèpliques de les tres obres guanyadores es van pintar les nits del 25 i 26 d’abril en tres espais situats a l’andana de la estació de metro de Diagonal (L3), amb l’objectiu d’interpel·lar la ciutadania i convidar a repensar el món que necessitem. Els premis es lliuraran el 4 de maig coincidint amb el tret de sortida de la Setmana per la Pau.
Aquesta iniciativa té per objectiu mantenir viu el llegat d’Arcadi Oliveres i el seu compromís a favor de la pau, els drets humans i la justícia global i per reivindicar l’art com a vehicle de transformació social i com a eina d’expressió d’esperança.
Hi haurà un quart mural honorífic pintat per l’artista Bernat Oliveres, fill d’Arcadi Oliveres.
La Nit dels Museus 2023
Obrim l’Espai Mercè Sala la nit del 13 al 14 de maig fins la 1 de la matinada.
Una nit a l’any, els museus es revolten, es neguen a anar a dormir i deixen les portes obertes de bat a bat, esperant que moltes persones hi entrin per saludar-los, els comentin i se sorprenguin amb tot allò que guarden a les sales d’exposicions. I no només això, també tenen a punt moltes activitats, des de concerts fins a visites guiades, des de representacions teatrals fins a tallers i jocs. Grans i petits estan convidats a aquesta gran festa que és la Nit dels Museus: sis hores de Cultura, amb majúscula, de les set de la tarda a la una de la matinada, amb una oferta molt extensa d’opcions per gaudir del somni d’una nit de primavera.
A Barcelona i les poblacions veïnes (Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí, Santa Coloma) tenim la sort de disposar de molts espais museístics i de temàtiques i tipologies molt diverses. A la Nit dels Museus, aquesta diversitat llueix especialment, i serà ben fàcil que trobeu un museu on us plagui anar a passar la vesprada, una exposició que de segur us agradarà o una activitat amb la qual xalareu.
Consulta la programació de La Nit dels Museus.
Presentem l’exposició Picasso i Catalunya, una empremta indeleble
L’Espai Mercè Sala torna a participar en una edició més de La Nit dels Museus.
Amb motiu del programa Parlem Picasso, que commemora el 60 aniversari de la inauguració del Museu Picasso a Barcelona i el 50 aniversari de la mort de l’artista, l’Espai Mercè Sala, en col·laboració amb la Fundació Museu Picasso, acollirà fins al 2 de juny l'exposició Picasso i Catalunya, una empremta indeleble, un recorregut per les vivències i paisatges clau de Picasso a Barcelona i Catalunya, pels llocs que van passar a formar part de la seva cartografia emocional i vital.
Exposició Picasso i Catalunya, una empremta indeleble
De l'11 de maig al 2 de juny a l'Espai Mercè Sala.
Amb motiu del programa Parlem Picasso, que commemora el 60è aniversari de la inauguració del Museu Picasso a Barcelona i el 50è aniversari de la mort de l’artista, la Fundació TMB, en col·laboració amb la Fundació Museu Picasso, exposa a l’Espai Mercè Sala un recorregut per les vivències i paisatges clau de Picasso a Barcelona i Catalunya. Aquesta mostra fa un recorregut amb textos i imatges per aquesta història d’amor entre l’artista malagueny i Barcelona, així com amb Horta de Sant Joan, Gósol i Cadaqués.
L’exposició estarà oberta des de l'11 de maig al 2 de juny a l’Espai Mercè Sala, situat al vestíbul de connexió entre les línies 5 i 3 de l’estació de Diagonal. L’accés és gratuït validant el títol de transport.
Picasso a Barcelona i a Catalunya
Pablo Picasso va arribar a Barcelona amb la seva família el 1895 i va viure l’esclat de la joventut a la nostra ciutat. A Barcelona, assisteix a les classes de l’Escola de Belles Arts Llotja, hi cursa els seus primers estudis, hi publica la primera il·lustració, hi realitza el primer gravat i la primera escultura, i la primera exposició individual. També hi farà amics per a tota la vida. Nou anys després, el 1904, marxa definitivament a París i només torna a Barcelona en comptades ocasions, com ara l’any 1917, quan hi fa una estada de sis mesos.
Hi ha dues altres dates marcades amb negreta en el vincle de Picasso amb Barcelona. La primera és el 1963, quan el Museu Picasso obre les portes al carrer de Montcada per la voluntat de l’artista i per la determinació del seu secretari personal i gran amic, Jaume Sabartés, l’esposa de l’artista Jacqueline Picasso i membres de la societat civil barcelonina admiradors i amics de Picasso, especialment les famílies Gaspar i Gili; així com l’Ajuntament de Barcelona.
La segona data clau pel Museu Picasso i per a Barcelona és el 1970, l’any en què Picasso va decidir donar a la ciutat de Barcelona totes les obres que fins aleshores havien custodiat els seus familiars al domicili del passeig de Gràcia.
Exposició Dissenyat per a tothom a l'Espai Mercè Sala
Reutilitzem els materials de l’autobús per fer les andanes més accessibles.
Al desembre del 2022 algunes estacions de la xarxa de metro van estrenar resposabraços com a prova pilot d’un projecte impulsat per TMB, conjuntament amb el Barcelona Centre de Disseny i Elisava com a agents experts.
Aquests elements fan més accessibles els bancs de les andanes per a persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.
Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest projecte de cocreació i per explicar-ne el procés, Barcelona Centre de Disseny i Elisava han coproduït una exposició itinerant que es va poder veure al DHUB (Disseny Hub Barcelona) durant els mesos de desembre i gener, i que ara presenta l’Espai Mercè Sala. A la primavera la mostra es podrà veure a les instal·lacions d’Elisava.
Aquesta exposició posa el focus en el concepte de disseny d’un reposabraços per a totes les persones i sota criteris de disseny circular cradle to cradle.
Més informació sobre l'Espai Mercè Sala. Entrada lliure.
Treballem amb elements de rebuig
Els elements segueixen el prototip universal i ergonòmic, i estan fabricats a partir de tubs d’acer inoxidable d’autobusos ja retirats del servei. Aquest material evita el deteriorament, és antigrafits i no transmet corrents.
El perfil del reposabraços és rodó, ja que és més còmode per a l’usuari, i la superfície és rugosa per afavorir la subjecció. El disseny s’ha creat pensant en l’ergonomia de la mà de l’usuari, i els prototips estan situats just en els bancs que queden alineats a les portes dels vagons corresponents per a usuaris amb mobilitat reduïda.
En la fabricació s’han minimitzat els processos industrials per fer-lo més sostenible i garantir la mínima petjada ecològica.
Ja has participat en la prova pilot? Necessitem la teva opinió!
Pots provar els reposabraços i fer-ne ús a les estacions d’Universitat i de La Sagrera de l’L1.
Descarrega’t els codis QR situats a prop dels elements instal·lats i dona’ns la teva opinió.
La teva experiència ens serveix per revalidar els prototips desenvolupats abans que es fabriquin i es col·loquin a tota la xarxa de metro.
En aquestes estacions també hi trobaràs els nous seients isquiàtics, un altre dels nostres elements.
Informa't sobre la prova pilot.
Exposició fotogràfica On vas? Somnis en via morta
Del 6 al 26 de juny, al passadís d’enllaç de l’estació Diagonal.
La Fundació TMB, juntament amb l’Institut de les Desigualtats, presenten l’exposició On vas? Somnis en via morta , una compilació fotogràfica al voltant de l’obra de Roger Grasas, que presenta la realitat de les dones migrants.
Aquesta mostra, que posa el focus en la perspectiva de gènere, la cultura i l’origen, se celebra en el marc del Dia Internacional de les Persones Migrants, el 20 de juny.
L’objectiu de l'acció és documentar i donar visibilitat, amb perspectiva de gènere, a la problemàtica de les vulneracions de drets humans que es generen en matèria migratòria, tant en les persones migrants com en les seves famílies i col·lectius.
Us convidem a fer una mirada de reflexió davant de situacions complicades, partences i retorns, posant la dona com a centre d’aquest viatge, a partir de diferents testimonis del Sud global.
Trobareu els vinils de les obres en gran format al passadís d’enllaç entre la L5 de metro i els FGC, a l’estació Diagonal. L’accés és gratuït, validant el títol de transport.