Exposicions
Exposició “El bitllet, si us plau”
L’Espai Mercè Sala (situat al vestíbul de l’estació Diagonal) va acollir, de finals del 2013 a principis del 2014, aquesta exposició de producció pròpia de TMB, amb la col·laboració desinteressada de treballadors i forondotèlics. Sota el comissariat de José Antonio Patiño, es van exhibir 300 objectes, com ara rètols, gorres i eines de revisors, per explicar de manera amena els aspectes més curiosos dels títols de transport públic de Barcelona de les últimes quinze dècades.
La mostra començava amb els inicis del transport públic a Barcelona, des del 1872 fins al 1900; seguia amb un segon període, que dura fins a l’Exposició Universal del 1929; repassava una etapa conflictiva, del 1931 al 1941; enllaçava amb el període que va des de l’acabament de la guerra civil fins al final de la dictadura, i acabava amb un passeig des de l’inici de la democràcia (a finals de la dècada dels setanta) fins a l’actualitat. Els visitants de l’Espai Mercè Sala també tenien accés a col·leccions de bitllets com les de “Barcelona monumental” (1973-1974), “125 anys de tramvia” (1997), la de la inauguració de la línia 2 (1995) i la de l’Any Internacional Gaudí (2002), una col·lecció de capicues, és a dir, bitllets amb numeració simètrica, així com una sèrie de bitllets de transports singulars.
Exposició “La publicitat al transport públic. 1870-2011”
La publicitat i el transport públic són un binomi indestriable des de fa molts anys. Per mostrar l’evolució de la publicitat des de finals del segle xix fins a l’actualitat i com s’ha anat adaptant als suports que els diversos mitjans de transport li han ofert durant aquest llarg període, TMB va produir aquesta exposició a l’Espai Mercè Sala, de juliol a novembre del 2011.
Una selecció de fotografies del fons documental de la companyia reflectia la manera com la publicitat acaba sent un reflex de la societat i, a través seu, podem analitzar bona part de les característiques que defineixen el públic de cada etapa. D’aquesta manera, l’exposició esdevenia testimoni dels diferents canvis socials, polítics i econòmics que hem viscut a Barcelona durant aquests tres segles.
La publicitat, que volia estimular la generalització del consum, va trobar des del primer moment un bon adaptador en els mitjans de transport públic per utilitzar-los com a suports directes i eficaços per arribar a un públic nombrós en la seva estratègia d’ampliar nous mercats. En definitiva, l’exposició era una bona excusa per fer un recorregut pels diferents mitjans de transport públic de Barcelona i l’àrea metropolitana al llarg de la història.
Exposició “Estació 1924: 90 anys del metro de Barcelona"
Exposició històrica a l’Espai Mercè Sala, del 17 de desembre del 2014 al 6 de març del 2015.
El 30 de desembre del 1924 va ser una data històrica per a Barcelona. Aquell dia es va inaugurar la primera línia de metro. La construcció i la posada en servei del metro va tenir un gran impacte entre els ciutadans.
Aquesta exposició va ser un viatge al passat que va transportar els visitants als anys anteriors a la posada en servei del metro: gènesi, disseny, construcció i inauguracions van ser algunes de les temàtiques per saber com es va viure aquell moment històric.
A l’exposició es van presentar fotografies i elements patrimonials de la Fundació TMB.
Exposició “Barcelona, ciutat i transport públic urbà”
Aquesta exposició presentava una selecció de documents i imatges que ens permetien copsar l’evolució del servei de transport públic de viatgers a la Barcelona contemporània, que va créixer forçat per exigències de l’expansió demogràfica i urbana de la ciutat.
Els documents i les imatges que es podien trobar a l’exposició eren una petita mostra del fons documental històric de les antigues empreses concessionàries, així com de Transports de Barcelona i Ferrocarril Metropolità de Barcelona.
Exposició "Negatius de vidre"
Una col·lecció singular de l’arxiu fotogràfic de TMB. Inaugurada al gener de 2020.
La tècnica fotogràfica ha evolucionat de manera constant des dels seus inicis el 1826. Els primers negatius eren fets sobre plaques de plata (daguerrotips) o en suport paper (calotips). El 1851 es va crear el primer negatiu de vidre. Aquests negatius es van anomenar col·lodions o plaques humides.
Els negatius de vidre van permetre millorar la qualitat de la imatge i simplificar el procés fotogràfic, ja que es va escurçar el temps d’exposició necessari de 15 minuts a poc més d’uns segons.
Amb l’assessorament de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i la col·laboració del fotògraf Manuel Daniel Rivera i de Fujifilm, vàrem digitalitzar la col·lecció de negatius de vidre per preservar les imatges que contenen.
La selecció de fotografies d’aquesta exposició va permetre als seus visitants gaudir de les imatges de gran qualitat tant del transport públic de l’època com de detalls de la ciutat que es troba com a teló de fons.
Visualitza el vídeo d'algunes de les obres de l'exposició a Instagram (53").
Més infrormació sobre "Negatius de vidre" al web TMB Notícies.
Visualitza a YouTube el vídeo "TMB recupera un material fotogràfic singular" (13'29").
Exposició "Tilling-Stevens de 1922"
El 1922, un grup d’empresaris convençuts que l’autobús era el futur del transport urbà va crear a Barcelona la Compañía General de Autobuses (CGA) i va aconseguir així oferir a la ciutat el servei de la primera xarxa d’autobús.
El caràcter emprenedor de la CGA els va empènyer a apostar pels autobusos del fabricant anglès Tilling-Stevens, dotats de motor petrol-electric, una tecnologia pràcticament sense precedents a l’Estat, i que s’ha revelat com a pionera dels vehicles híbrids actuals.
Moltes coses de l’esperit de la GCA continuen vives en el servei d’autobús actual: el compromís amb la mobilitat de la ciutat, l’aposta per la innovació tecnològica, la dedicació de les persones treballadores… Potser per això, igual que els Tilling-Stevens vinguts d’Anglaterra, els autobusos moderns continuen sent de color vermell.
Tot i que van marcar l’inici d’alguna cosa important, aquells primers autobusos de la xarxa ja no eren en la nostra memòria. Coincidint amb els actes de celebració del centenari de la xarxa d’autobús de Barcelona, s’han reincorporat a l’imaginari col·lectiu amb la restauració del Tilling-Stevens B-8302, l’edició del llibre Història de la CGA (1922-1940) i aquesta exposició.